Vanochtend kopte het AD dat veel Nederlandse moslims het komende offerfeest willen boycotten uit onvrede over de nieuwe strengere regels voor ritueel slachten in Nederland. Beter geld doneren aan goede doelen dan een schaap slachten, is de gedachte.
Het AD miste in haar berichtgeving echter een trend die al veel langer aan de gang is. Al dan niet aangejaagd door de twijfel over wat nu eigenlijk wél of níet halal is, worden steeds meer moslims in en buiten Nederland veganist.
De speciale ramadan-editie van Hoda Magazine besteedde twee maanden geleden maar liefst 15 pagina’s aan veganistische recepten. En het geschil over de vraag hoe je veganist kan zijn als je tijdens Eid al Adha een schaap “moet” slachten, wordt steeds vaker beslecht ten gunste van de Vega-aanhangers. Doneren is immers een mooi alternatief.
Is vlees verslavend?
Volgens sommige Vega-protagonisten aten moslims in de tijd van profeet Mohammed zó weinig vlees, dat ze praktisch vegetarisch waren. En ook Mohammed zelf zou volgens sommige van hen weinig vlees hebben gegeten: hij propageerde juist zo min mogelijk vleesconsumptie, omdat vlees verslavend zou zijn. Bovendien staat er in de Koran dat dieren evenals mensen ‘gevoel’ hebben, waardoor het eten van vlees volgens hen al helemaal moet worden afgeraden.
Anderen brengen daar tegenin dat het eten van vlees volgens de Koran niet haram is, waardoor het automatisch halal is. En waarom wordt een religieuze slachtwijze gepropageerd als vleesconsumptie zo nadrukkelijk zou worden afgeraden?
Is vetmesten in megastallen haram?
Hoe dan ook, in de huidige tijd komen er flink wat argumenten bij ten faveure van de veganisten. Zo vindt een groeiend aantal moslims dat ritueel geslacht vlees niet halal kan zijn als het niet tegelijkertijd ook biologisch is. Want wat is er halal aan het vetmesten in megastallen om vervolgens onder het reciteren van een gebed te worden geslacht? Er zijn zelfs mega-slachterijen waar het gebed op een Podcast staat en continu wordt afgespeeld zodat de massaslacht fabrieksmatig kan plaatsvinden. Het verzet tegen dierenmishandeling groeit dan ook met de dag.
Alleen het vlees van dieren die een vrij en gezond leven in de vrije natuur hebben gehad, en daarna op religieuze wijze worden geslacht, is volgens een groeiend aantal moslims halal.
Maar hoeveel biologische halal-slachterijen zijn er eigenlijk in ons land? En wie controleert die slachterijen? En wie houdt er toezicht op de toezichthouders?
De veiligste keus: veganist
Vegetariër of veganist is dan het beste alternatief. Maar omdat je ook niet weet hoe vrij de koeien leven die worden gemolken, of de kippen die hun eieren leggen, is veganist voor sommige moslims de meest veilige optie.
Bovendien hebben we “de aarde in bruikleen gekregen van God” en de vleesindustrie draagt in hoge mate bij aan de opwarming – lees het vernietigen – van de aarde. Voor een moslima uit de Malediven die de tsunami van 2004 had meegemaakt – toen dertien eilanden volledig moesten worden geëvacueerd – bleek de opwarming van de aarde weer de belangrijkste reden om veganist te worden, zo schreef de Londense editie van Dagblad Metro eerder dit jaar.
Vega-gerechten op menukaarten van Marokkaanse restaurants
Inmiddels zien we in ons land ook de eerste Marokkaanse restaurants die Vega-gerechten op de menukaart hebben staan. Zoals Restaurant Riyadh aan het Rotterdamse Tiendplein, waar meerdere gerechten op de menukaart als “Vega” worden aangeprezen.
De “Vegan Muslim” lijkt de trendsetter-status dus inmiddels te zijn ontgroeid. Of het daarmee ooit mainstream onder moslims zal worden, is nog maar zeer de vraag. Voor zowel moslims als niet-moslims blijft het immers een loodzware opgave om van de vlees- (en vis-) verslaving af te komen. Maar dat het aantal Vega-volgers onder moslims momenteel flink groeit, is evident.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.