Opnieuw een diversiteitsdoorbraak. De ‘Royal Wedding’ van prins Harry en Meghan Markle had vandaag een groot Afrikaans-Amerikaans en Afrikaans-Brits karakter.
Michael Curry, een zwarte bisschop uit Chicago, voerde meer dan 13 minuten het woord. Hij verwees daarbij naar Martin Luther King en het slavernijverleden, terwijl Queen Elisabeth behoorde tot de ‘sisters’ in de kerk. Een zwart gospelkoor zong ‘Stand by me’.
En dan was er nog Rose Hudson-Wilkin, een zwarte priester van de Church of England, de koptisch-orthodoxe aartsbisschop van Londen, Angaelos, terwijl de 19-jarige mixed-race cellist Sheku Kanneh-Mason de huwelijksplechtigheid op indrukwekkende wijze afsloot.
Ook de sluier die Meghan Markle droeg, had een symboolfunctie. Hierop waren de nationale bloemen van alle 53 Commonwealth landen gestikt.
Dit was de ‘Royal Wedding’ van diversiteit en inclusiviteit. Mogelijk leidde deze ongebruikelijke huwelijksplechtigheid tot enig ongemak bij de Britse koningin. Maar deze revolutie binnen het Britse Koningshuis voltrok zich voor de ogen van honderden miljoenen tv-kijkers.
De Afrikaans-Amerikaanse moeder van Meghan Markle was uiteraard prominent aanwezig. Maar ook gasten als Priyanka Chopra, Serena Williams, Oprah Winfrey en Idris Elba vielen op.
Of dit op de middellange termijn ook tot verandering leidt in de Britse en Europese samenlevingen is natuurlijk nog maar de vraag. Zou Donald Trump Amerikaans president zijn geworden wanneer niet eerst Barack Obama dat ambt had bekleed? Het antwoord zullen we nooit weten, maar het “We want our country back” klinkt overal in Europa en de Verenigde Staten. In het Algemeen Dagblad voorspelt FvD-leider Thierry Baudet vandaag dan ook ‘het einde van Nederland over 50 jaar’, omdat rond die tijd mogelijk de helft van onze bevolking niet meer volledig autochtoon-Nederlands zal zijn. Zo behoren biraciale en multiraciale Nederlanders waarschijnlijk nu al tot de snelst groeiende bevolkingsgroepen.
Het aantal mensen dat een dam tegen deze ontwikkelingen wil opwerpen blijft waarschijnlijk nog wel even groeien. Spanningen zullen niet zo maar verdwijnen. Maar de veranderingen van mono-etnische naar multi-etnische en multiculturele samenlevingen zijn op termijn eenvoudigweg niet te stoppen, of we dat nu leuk vinden of niet. De vraag ‘hoe een dam op te werpen tegen’ is dus achterhaald. Het gaat om de vraag hoe we onze multi-etnische en multiculturele samenlevingen met zijn allen gaan inrichten.
In het beantwoorden van die vraag kan het historische huwelijk van Harry en Meghan mogelijk ook een rol spelen.
Lees hier ons eerdere artikel over de intrede van ‘mixe-race’ in het Britse Koningshuis.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.