De tijd dat zich in ons land vooral Amerikaanse fastfoodketens vestigden, is al enige tijd voorbij. Hoewel TGI Friday’s het opnieuw gaat proberen, en ook Taco Bell en Five Guys recentelijk de eerste Nederlandse vestigingen hebben geopend, zagen we de laatste jaren toch vooral een sterke toename van Aziatische foodconcepten en eigen Nederlandse of Europese formules die inspelen op de culturele diversiteit van onze samenleving: zoals de halalketens Johnny’s Burger, Chicken Spot en HFC.
Ook de grote omvang van de Turkse gemeenschap in ons land, is van invloed op de toenemende variëteit van retailformules. In 2010 opende de Turkse ‘broodjeszaak’ Simit Sarayi haar eerste buitenlandse vestiging in Rotterdam. Sindsdien zijn ze internationaal razendsnel uitgebreid: van Londen tot New York, van Beiroet tot Amsterdam. Een paar jaar later kwam ook concurrent Simitçi Dünyası naar ons land, met inmiddels vestigingen in vijf Nederlandse steden.
En dan is er nu de Turkse ijsketen MADO. Eind maart opende MADO haar deuren aan het stationsplein in Den Haag, tegenover Hollands Spoor. De naam MADO zou afkomstig zijn van Mara Dondurma, plakijs, ijs dat je met mes en vork kunt eten. In de samenstelling van het plakijs is onder meer geitenmelk verwerkt.
Maar het blijft niet bij één zaak in Nederland. Binnenkort opent MADO een vestiging aan de Coolsingel, recht tegenover het Rotterdamse Stadhuis – over een paar jaar, na de grootschalige herinrichting, misschien wel de meest prominente wandelboulevard van ons land.
Dat MADO de overbuurman van het Rotterdamse stadhuis wordt, lijkt een mooie provocatie jegens Leefbaar Rotterdam. Zoals bekend voerde de partij onlangs campagne met de leus ‘Rotterdammers willen geen halal-slagerijen, maar een Nederlandse groenteboer. Tijd voor een nieuwe vestigingswet!’
Dat uitgerekend een Turkse ijssalon nu recht tegenover het stadhuis gaat zitten, is misschien wel meer dan alleen een ironische speling van het lot.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.