Het draagvlak voor Zwarte Piet loopt terug. Dat blijkt uit een peiling van EenVandaag onder ruim 38.000 mensen.
In 2013 wilde 89 procent de traditionele Zwarte Piet behouden. Dit percentage is inmiddels gezakt: 68 procent wil nu geen verandering aan Zwarte Piet. Van een kwart (26%) mogen er wel aanpassingen worden gedaan. Bedenk hierbij dat in de panels van dit type onderzoeken biculturele Nederlanders meestal sterk zijn ondervertegenwoordigd.
Vooral onder jongeren is het percentage dat het tijd vindt voor aanpassing van het uiterlijk van Zwarte Piet de laatste jaren flink gegroeid. Van de 18- tot 25-jarigen vindt inmiddels een kleine meerderheid (52%) dat aanpassing wenselijk is.
Mede omdat jongeren in toenemende mate minder moeite hebben met het aanpassen van Zwarte Piet, is de verwachting dat deze trend zich de komende jaren zal doorzetten. Daar komt bij dat mediabedrijven als RTL en Viacom (waaronder Nickelodeon, zie bovenstaande foto), alsmede de meeste van de grote retailketens in ons land – van HEMA tot De Bijenkorf – al eerder tot aanpassingen hebben besloten.
Bovendien is in een groeiend aantal gemeenten waarin wel Sinterklaasintochten met de traditionele Zwarte Piet worden georganiseerd, het personage ontdaan van zijn goudkleurige oorbellen en rode lippen.
Sinterklaasbestand van AD wekt verbazing
Gezien bovenstaande ontwikkeling verbaast de oproep van het Algemeen Dagblad tot een Sinterklaasbestand.
Het AD roept vandaag op om gedurende de Sinterklaasweken niet meer te demonstreren, en dat terwijl de krant zelf, in de eigen redactionele kolommen, maximaal gebruik maakt van de in onze grondwet vastgelegde vrijheid van meningsuiting; óók tijdens de Sinterklaasweken en óók over het thema Zwarte Piet.
Dat deze krant vervolgens niet-AD-journalisten oproept hun stem de komende weken over dit thema niet te laten horen, is op zijn zachtst gezegd eigenaardig, ook al doelt het AD waarschijnlijk vooral op een Sinterklaasbestand op straat.
Maar het blijft wonderbaarlijk dat een groot landelijk dagblad de bevolking oproept om gedurende de komende weken hun stem niet te laten horen, terwijl het dat zelf wél doet. Daar komt bij dat het demonstratierecht een van onze belangrijkste en bij wet vastgelegde grondrechten is.
Sinterklaascircus in Spangen
Hoe gevoelig het personage van Zwarte Piet bij sommige bevolkingsgroepen ligt, bleek de afgelopen dagen in de Rotterdamse wijk Spangen, waar een Sinterklaascircus plaatsvond.
De organisator zou hebben afgesproken alleen roetveegpieten in te zetten, maar tijdens het Sinterklaascircus traden er volop traditionele Zwarte Pieten op. Dat leidde in een van de meeste multiculturele wijken van Nederland tot veel ergernis. Bovendien trokken de voorstellingen van het Sinterklaascircus nauwelijks publiek.
Dit voorbeeld van een Sinterklaascircus dat vrijwel geen publiek trok, geeft het ongelijk van het AD aan. Want om er voor te zorgen dat ons Sinterklaasfeest een inclusief feest wordt, waar alle bevolkingsgroepen aan kunnen meedoen, moet er juist wél in alle openheid over het uiterlijk van Zwarte Piet worden gepraat. Oók via demonstraties, en óók tijdens de Sinterklaasweken. Zodat er gezamenlijk een oplossing kan worden gevonden waar een ieder zich in kan vinden.
Doen we dat niet, dan lopen we alsnog het gevaar ons mooie en unieke feest om zeep te helpen, zoals het hiervoor genoemde mislukte Sinterklaascircus in Spangen aantoont.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.