Nederlandse moslims voelen zich vaker gediscrimineerd dan moslims in de meeste andere Europese landen. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 10.000 moslims in vijftien EU-lidstaten door het Europees Agentschap voor Grondrechten (FRA), zo melden NOS Nieuws en andere media. Het onderzoek is hier te downloaden.
Maar liefst 65% van de in Nederland woonachtige Noord-Afrikaanse moslims en 59% van de in Nederland woonachtige Turkse moslims heeft de vijf jaar voorafgaand aan het onderzoek, discriminatie ervaren vanwege hun etnische- of immigratie-achtergrond in een of meer van de volgende domeinen: sollicitaties, werk, onderwijs, gezondheidszorg, overheid, restaurant, bar, openbaar vervoer, winkel.
Afkomst en religie zijn de twee belangrijkste gronden voor discriminatie, aldus dit onderzoek. In Nederland ervaart 42 procent van de moslims discriminatie op basis van achtergrond, tegen 27 procent in de andere onderzochte landen. 30 procent voelt zich gediscrimineerd op basis van religie. In de rest van de 15 lidstaten is dat 17 procent, zo staat in het onderzoek.
Niet alleen in Nederland ervaren moslims discriminatie op grond van afkomst of religie, ook elders in Europa is dat het geval, al zijn de percentages daar veelal lager.
Hoewel onderzoekscijfers in verschillende EU-landen niet altijd goed met elkaar te vergelijken zijn, kunnen deze voor Nederland erg slechte resultaten ook niet verrassend worden genoemd. Hoewel het anti-islam geluid in heel Europa is te horen, zien we dat geluid in Nederland veelvuldig terug in de mainstream media en mainstream politiek. Dat heeft uiteraard invloed op het gedrag van de Nederlandse burger.
Zo zien we dat bij door de overheid gefinancierde publieke omroeporganisaties als Powned en WNL, vooral over mensen met een islamitische achtergrond wordt bericht wanneer zij negatief in het nieuws zijn. Bij deze omroepen lijkt negatieve berichtgeving over moslims zelfs tot de core business te behoren: ze wekken de indruk juist actief op zoek te zijn naar dat nieuws omdat dit aansprekend is voor hun achterban. Maar ook in andere media zien we geregeld bevooroordeelde berichtgeving of soms zelfs stemmingmakerij.
Datzelfde zien we terug in de politiek. Begin september hield CDA-partijleider Sybrand Buma nog een ‘wij-versus-zij’-betoog, waarbij hij onder ‘wij’ de witte autochtone Nederlander bleek te verstaan die verweesd achterblijft omdat hij steeds vaker omringd wordt door mensen met ‘andere’ normen en waarden. Buma legde daarbij extra nadruk op de Nederlandse moslims.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.