Bijna 23 Kamerzetels ‘beschikbaar’ voor kiezers met een migratieachtergrond
In de panels van de bureaus die het stemgedrag voor de komende Tweede Kamerverkiezingen peilen, zijn Nederlanders met een migratieachtergrond sterk ondervertegenwoordigd. Enig inzicht in hun mogelijke stemgedrag is daarom van belang.
Op basis van de verkiezingsuitslag van 2012 en de bevolkingsstatistieken van 2016, heeft TransCity daarom berekend welke politieke partijen het meest te winnen en te verliezen hebben bij de stemmen binnen onze multiculturele samenleving.
Kiezer met een migratieachtergrond laat bijna 8 zetels ‘ongebruikt’
Er zijn dit jaar bijna 23 Kamerzetels ‘beschikbaar’ voor kiezers met een migratieachtergrond: het gaat hier om eerste en tweede generatie inwoners met een migratieachtergrond en de Nederlandse nationaliteit.Omdat de opkomst onder bi-culturele Nederlanders meestal lager is dan gemiddeld in Nederland, laten deze kiezers mogelijk flink wat zetels liggen.
Bij de vorige Kamerverkiezingen was de opkomst onder kiezers met een niet-westerse migratieachtergrond 65% en onder hen met een westerse achtergrond 67%. Trekken we deze opkomstcijfers door naar de verkiezingen van 15 maart aanstaande, dan laten kiezers met een migratieachtergrond bijna 8 Kamerzetels ‘ongebruikt’. Ter vergelijking: de opkomst van Nederlanders die in 2012 onder de definitie autochtoon vielen, was 76% – ongeveer 10% hoger.
Voor de PvdA staan ruim 6 zetels op het spel.
Op grond van de verkiezingsuitslag van 2012 en de bevolkingscijfers van 2016, staan er voor de PvdA bij de komende Kamerverkiezingen bijna 6,5 zetels op het spel. Voor de VVD staan 2,8 zetels op het spel, voor de PVV bijna 1,5, voor D66 1,3 en voor de SP 1,2. De overige partijen hebben elk minder dan een zetel te verliezen, waardoor er voor hen ook het meest te winnen valt.
‘Links’ krijgt concurrentie
Als we de PvdA, D66, Groen Links en de SP voor het gemak even onder het label ‘links’ plaatsen, strijden deze partijen voor ruim 9 van de kleine 15 zetels. En voor deze 9 zetels krijgen deze partijen dit jaar concurrentie van de nieuwe politieke partijen Denk en Artikel 1.
Met name van Denk wordt verwacht dat zij enkele van deze zetels kan binnenhalen. Daarbij is ook de vraag interessant of Denk in staat is de opkomst onder kiezers met een Turkse en Marokkaanse achtergrond nog wat omhoog te stuwen; onder deze twee bevolkingsgroepen bevindt zich voor Denk waarschijnlijk het grootste kiezerspotentieel.
Bij een opkomstpercentage van 65% moet ruim 40% van de Turks- en Marokkaans-Nederlandse kiezers van de eerste en tweede generatie op Denk stemmen om 2 zetels voor deze partij binnen te halen, op basis van dezelfde kiesdeler als in 2012. Het zal nog een hele kluif worden om die 65% opkomst te halen. Voor Denk is het dus van belang ook andere kiezersgroepen aan te spreken.
Wat doet de PVV?
In 2012 was de PVV, na de PvdA en de VVD, de derde partij onder Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond. Gezien de hoge score van de PVV in de huidige peilingen, moet de PVV in staat worden geacht dit jaar minstens 2 zetels onder deze kiezers binnen te halen. Zo is de verwachting dat de PVV onder kiezers met een Surinaamse achtergrond behoorlijk kan scoren. Onder kiezers met een westerse migratieachtergrond scoort de PVV overigens minder goed.
Nieuwe generaties
Bij bovenstaande cijfers gaat het alleen om Nederlanders met een migratieachtergrond van de eerste en tweede generatie. Derde en latere generaties vallen onder de oude definitie autochtoon. Met name onder de nieuwe stemmers (leeftijd 18 tot 22) zal het aandeel derde generatie met een Turkse, Marokkaanse of andere van oorsprong niet-Nederlandse achtergrond, in 2017 weer groter zijn dan in 2012. Ook dat kan de uitslag dus nog beïnvloeden.
René Romer is directeur van het diversity marketingbureau TransCity en onder meer auteur van twee boeken over multiculturele marketing. Meer informatie over TransCity: www.transcity.biz
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.