Enkele maanden geleden hoorden we het verhaal over een Turkse winkeleigenaar in de Rotterdamse wijk Charlois. Hij heeft zijn zaak al meer dan 20 jaar, en bedient al die jaren de Turkse en andere gemeenschappen in de wijk. Hij kent iedereen en staat in het hart van de Turkse gemeenschap. Maar van de een op de andere dag wordt hij door tienerjongens bedreigd. Waarom? Hij blijkt een Sjiiet!
In Glasgow werd vorige maand de winkeleigenaar Asad Shah vermoord. Aanvankelijk werd gesuggereerd dat dit zou zijn omdat hij via sociale media zijn klanten een prettig Pasen zou hebben gewenst. Inmiddels is gebleken dat het niet om die paaswens ging, maar om het feit dat de man een Ahmadi-moslim was, en geen Soenniet.
Vorig jaar september had TransCity, een van de initiatiefnemers van dit EtnoMarketing-platform, een adviserende rol bij een marktonderzoek voor een grote multinationale onderneming. Bij de introductie vertelde een van de Marokkaans-Nederlandse deelnemers aan de groepsgesprekken: ´ik ben moslim, Soenniet´. TransCity heeft sinds 2002 al zeker 150 marktonderzoeken uitgevoerd onder gevarieerde bevolkingsgroepen als onder meer de Turkse, Marokkaanse en Surinaamse. Maar we waren verbijsterd toen afgelopen september voor de allereerste keer de toevoeging Soenniet werd uitgesproken na het woord moslim. Dat was tijdens de pakweg 150 onderzoeken nog nooit gebeurd.
Zie uit bovenstaande drie voorbeelden hoe groot de invloed is van gebeurtenissen elders in de wereld op onze Europese samenlevingen. In bovenstaande voorbeelden gaat het om drie negatieve, of op zijn minst twee negatieve voorbeelden. Maar deze wereldwijde beïnvloeding gaat ook op voor andere zaken. Zo voerde Pepsi Cola in het Midden-Oosten drie jaar geleden een ramadancampagne via social media, waarin aan consumenten werd gevraagd een foto van een familiair ramadanmoment up te loaden. De foto´s kwamen vervolgens uit de hele wereld, waaronder uit talloze Europese landen. Anders gezegd: doordat zowel sociale als traditionele media online wereldwijd te benutten zijn, concurreren campagnes van global brands in het buitenland inmiddels steeds vaker met campagnes van diezelfde global brands in Nederland.
Het is daarom beslist raadzaam om steeds meer synergie te creëren tussen campagnes van global brands in de verschillende landen. Dat laatste gebeurt vaak wel, maar minstens even vaak ook niet.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.