De Nederlandse bevolking is in 2015 met 79 duizend personen toegenomen tot 16,9 miljoen inwoners. De groei kwam vooral door het migratiesaldo van 56 duizend. Door een combinatie van hoge sterfte en weinig geboorten was het geboorteoverschot met 23 duizend juist laag. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige bevolkingscijfers van 2015.
In 2015 schreven zich 203 duizend personen in als immigrant bij een Nederlandse gemeente, bijna 20 duizend meer dan in 2014. Het aantal emigranten bleef met 146 duizend op een vergelijkbaar hoog niveau als in voorgaande jaren. Het resultaat is een relatief hoog migratiesaldo, dat vergelijkbaar is met eerdere perioden waarin veel migranten naar Nederland kwamen.
Zo vestigden zich aan het begin van de eeuw relatief veel vluchtelingen uit Afghanistan in Nederland, en begin jaren negentig van de vorige eeuw uit voormalig Joegoslavië. In de tweede helft van de jaren zeventig kwamen er veel Surinamers hierheen na de onafhankelijkheid van hun land. Voor 2016 verwacht het CBS een verdere stijging van de immigratie.
Het hoge migratiesaldo is deels een gevolg van de gestegen asielinstroom. Asielzoekers die een verblijfsvergunning krijgen, of die ten minste een half jaar in de asielopvang verblijven, kunnen zich inschrijven als immigrant. In 2015 kwamen er zo´n 21.000 inwoners uit Syrië, 3.000 uit Eritrea en ruim 2.000 uit Ethiopië in Nederland bij. Daarnaast was er ook dit jaar een grote instroom van Polen: per saldo kwamen er 9.000 bij, wat minder dan vorig jaar. In de top vijf van herkomstgroepen die bijdragen aan het migratiesaldo staat verder ook India, waar al enige jaren relatief veel arbeidsmigranten vandaan komen.
Laag geboorteoverschot
Door een combinatie van een hoge sterfte en weinig geboorten was het geboorteoverschot in 2015 met 23 duizend erg laag. Het is voor het eerst sinds 1871 dat de bevolking zo weinig groeide door natuurlijke aanwas.
Het aantal geboorten was met bijna 170 duizend lager dan verwacht. In 2014 leek er een einde te zijn gekomen aan de daling van het aantal geboorten, maar in 2015 werden er 5 duizend minder kinderen geboren dan het jaar ervoor. Daardoor ligt het aantal geboorten weer op het lage niveau van begin jaren tachtig. Vooral vrouwen jonger dan dertig kregen minder kinderen. De verwachting is dat er de komende jaren weer meer kinderen geboren worden, maar dat jonge vrouwen het moederschap nog steeds verder uitstellen. Overigens is de etnisch-culturele diversiteit bij de geboorten al jaren erg groot. Zeker in de grote steden gaat het relatief vaak om tweede, derde en latere generaties allochtone Nederlanders.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.