(Solange Knowles, foto Hollandse Hoogte)
Uit: Le Monde/360
Nappy, het woord zingt rond – en wordt een slogan die zwarte vrouwen in Frankrijk, Afrika en Amerika verbindt. Nappy betekent kroezig, maar is ook een samentrekking van natural en happy. Hoezo ‘natural’? Deze vrouwen willen hun oorspronkelijke haar weer terug, ontkroezen het niet en laten geen weaves zetten met steil haar om er als westerse vrouwen uit te zien. Zij vinden kroeshaar, dat zo lang uit de gratie is geweest, juist prachtig en zijn er trots op.
De nappy-stroming is de hedendaagse voortzetting van de Black is Beautifulbeweging die in 1962 in Harlem ontstond. De afrokam met een zwarte vuist als handvat was daar toen het symbool van. Eind jaren zestig is het een vrouw die de Afro-Amerikaanse strijd op het gebied van het uiterlijk en de politiek belichaamt: de filosofe Angela Davis. Ze zet zich in voor gelijke burgerrechten en heeft een enorme bol kroeshaar: het afrokapsel.
In die jaren komt er een brede beweging op die rehabilitatie van de Afrikaanse en AfroAmerikaanse cultuur in de VS nastreeft, terwijl tegelijkertijd in Afrika de dekolonisatie gaande is en in het Caribisch gebied de reggae en de rasta’s met dreadlocks populair worden. Ook in de jaren zeventig blijft die beweging groeien, met blaxploitationfilms en zwarte sterren met een afrolook en een eigen flair: in Foxy Brown (1974) verstopt actrice Pam Grier een revolver in haar afrohaar. Soul- en discosterren zoals Aretha Franklin, Diana Ross, Donna Summer en de zangeressen van Boney M. houden hun kroeshaar.
Lees hier de Nederlandse vertaling van het gehele artikel uit le Monde in 360
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.