‘Sometimes you have to mock, to belittle, because sometimes belittlement is your enemy’s greatest fear’
aldus de Libische twitteraar Hend een paar maanden geleden.
In september vorig jaar schreven we op deze plek al over de nogal merkwaardige vooroordelen dat moslims geen humor zouden hebben. Na de verschrikkelijke aanslag in Parijs en de discussies daarover in de media, is het goed om even terug te komen op ons korte artikel van vorig jaar.
Humor is in de islamitische wereld al decennialang een sterk wapen tegen dictaturen en andere vormen van ervaren onrecht. Die vroegere orale traditie wordt tegenwoordig mede voortgezet op social media.
Het afgelopen jaar was vooral ISIS (of IS) het ‘slachtoffer’ van satire door moslims. Overal in de Arabische en islamitische wereld werd de spot met de organisatie gedreven. Toen de ‘leider’ van ISIS, Abu Bakr al-Bagdhadi, in het openbaar verscheen met een duur horloge onder zijn zwarte gewaad, leverde dat onder meer bovenstaande ‘Omega-advertentie’ op.
Intussen ontpopt de misschien wel beste burgemeester van ons land en ‘woedende moslim’ Aboutaleb zich steeds meer als woordvoerder van degenen die ‘versterkt met een megafoon’ van zich laten horen. (Zie hieronder.) De meeste islamitische Nederlanders hebben echter niet ‘de macht’ om gehoord te worden door de media. Daarom is op deze plaats ook de tweet van Hend over ISIS op zijn plaats:
‘If you think Muslims aren’t condemning ISIS, it’s not because Muslims aren’t condemning ISIS. It’s because you’re not listening to Muslims.’
En als we het breder trekken. Arnold Grunberg schrijft vanochtend in de Volkskrant: ‘Na de aanslag op Charlie Hebdo moet niet vergeten worden dat het jihadisme en extreem-rechts elkaars bondgenoten zijn en uiteindelijk hetzelfde doel nastreven: de ontmanteling van open, liberale samenlevingen waarin diverse bevolkingsgroepen elkaar verdragen.’
Je kan bij deze rake typering wel de discussie aangaan of we het woord ‘jihadisme’ mogen vereenzelvigen met ‘terrorisme’. Probleem is alleen dat terroristen het woord jihad hebben gekaapt voor hun eigen criminele agenda, waardoor jihadisme een terroristische lading heeft gekregen.
Ook heeft in deze quote van Grunberg het woord ‘verdragen’ een wel erg negatieve eindwaarde, in de trant van: ‘we willen elkaar eigenlijk niet, maar we verdragen elkaar.’ Uiteindelijk willen we veel meer! We willen, in al zijn etnisch-culturele en religieuze diversiteit, gewoon één samenleving zijn met gelijke kansen voor iedereen. Dat gaat veel verder dan ‘elkaar verdragen’.
Tot slot nog een nuancering. In 2013 werden alleen al in Mexico maar liefst 16.000 moorden gepleegd door ‘christelijke’ mensen die behoren tot drugskartels. Geweld is dus primair een probleem van mensen, niet van moslims.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.