De vergoeding van zorgkosten die buiten Europa worden gemaakt, waaronder die in Turkije en Marokko, verdwijnen mogelijk uit het basispakket zorgverzekeringen. Dat meldt de NOS. Minister Schippers van Volksgezondheid zal volgende maand aan de Tweede Kamer voorstellen om, in het kader van de bezuinigingsagenda, de werelddekking te schrappen. Gezien de meerderheid die de regeringspartijen hebben, zal dat voorstel waarschijnlijk worden aangenomen.
Het besluit heeft niet alleen consequenties voor vakantiegangers, maar ook voor patiënten die zich, met toestemming van hun zorgverzekeraar, in het buitenland laten behandelen. De laatste jaren zien we dat een toenemend aantal allochtone Nederlanders zich, terecht op onterecht, niet op hun gemak voelt bij Nederlandse zorgverleners. Zij wijken daardoor vaker uit naar het buitenland.
Zo zien we huisartsen en medisch specialisten in Nederland die, met toestemming van de zorgverzekeraar, patiënten doorverwijzen naar een ziekenhuis in Turkije. De zorgkosten zijn meestal niet hoger dan in Nederland, hoewel er wel vraagtekens worden gesteld bij de noodzakelijkheid van alle daar uitgevoerde behandelingen. Het wel uitvoeren van een operatie, ook als deze niet nodig is, levert dat (Turkse) ziekenhuis immers extra inkomsten op. Maar ook allochtone Nederlanders met een andere afkomst gaan geregeld naar hun geboorteland, of het geboorteland van hun ouders, voor een operatie. Het geeft hen een vertrouwenwekkend gevoel.
Hoewel exacte aantallen niet bekend zijn, kan niet worden uitgesloten dat het toenemend aantal allochtone Nederlanders dat gebruik maakt van de gezondheidszorg in het buitenland, mede ten grondslag ligt aan de plannen van minister Schippers. Mocht dat zo zijn, dan kan het raadzaam zijn wanneer de minister de zorginstellingen in Nederland aanspoort om deze “zorgvlucht” te voorkomen door serieuzer in te spelen op de groeiende diversiteit van de Nederlandse samenleving.
Overigens zijn er voor de minister nog wel enkele obstakels te overwinnen. Om het schrappen van de werelddekking mogelijk te maken, moeten enkele verdragen worden aangepast, waaronder die met Turkije en Marokko. Op dit moment wordt daarover onderhandeld, maar die gesprekken verlopen moeizaam. Marokko en Turkije verzetten zich. Jaarlijks wordt er voor ongeveer tien miljoen euro aan zorg in Turkije vergoed en vijf miljoen in Marokko.
Zorgverzekeraars wilden volgens de NOS nog niet reageren op de plannen van minister Schippers. Mocht de Tweede Kamer de voorstellen van de minister goedkeuren, dan zou dat mogelijk kunnen leiden tot het door verzekeraars ontwikkelen van specifieke internationale zorgpakketten, zoals een “Zorgpakket Turkije”, en het vervolgens gericht vermarkten daarvan.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.