Er wordt soms de indruk gewekt dat elke moslim tijdens de ramadan vast. Niets is minder waar. Aan de ene kant zijn er uiteraard de “legitieme” redenen om niet te hoeven vasten, zoals onder meer ongesteldheid, zwangerschap, ziekte en reizen. Aan de andere kant zijn er ook veel moslims die weliswaar niet aan deze “legitieme” criteria voldoen, maar er toch voor kiezen om overdag te eten en te drinken. Meestal gebeurt dat achter gesloten deuren, uit respect voor de mensen die wel vasten. En soms stoppen mensen met vasten omdat ze het gewoon niet kunnen volhouden.
Ook in islamitische landen zijn er restaurants en cafés die overdag open zijn. Zo bleken enkele jaren geleden veel wegrestaurants in Iran op de route van de Kaspische Zee naar de hoofdstad Teheran tijdens daglicht gewoon klanten te bedienen. Maar ook in toeristische gebieden in landen als Egypte, Marokko, Tunesië kan je overdag buitenshuis eten.
Op Facebook komen we inmiddels steeds meer foto’s tegen van mensen uit het Midden-Oosten die laten zien dat ze tijdens de ramadan overdag eten en drinken. Ze presenteren dit dus als een soort verzetsdaad tegen de “ramadangekte”, zoals er “bij ons” mensen zijn die niet meedoen aan de kerstgekte. Omdat het overdag eten en drinken vaak in de huiselijke omgeving gebeurt, kan de groep die niet of slechts beperkt vast wel eens veel groter zijn dan we denken.
Dat neemt niet weg dat ook voor die laatste groep de ramadanperiode vaak een mooi moment in het jaar is waarbij “family values” meer dan in andere maanden centraal staan.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.