In de hockeysport zijn er nog nooit vraagtekens gezet bij het door Indiase Sikh-spelers dragen van een tulband tijdens wedstrijden. Maar in Canada had de voetbalbond van Quebec twee weken geleden plotseling besloten tulbanden en andere hoofdbedekking uit “veiligheidsoverwegingen” te weren. Daarop besloot de overkoepelende Canadese voetbalbond om de wereldvoetbalbond FIFA te vragen hier een uitspraak over te doen.
Die laatste heeft gisteren aangegeven dat het dragen van tulbanden en andere hoofdbedekking onder bepaalde voorwaarden is toegestaan. Zo moet de hoofdbedekking een professionele uitstraling hebben en in dezelfde kleur zijn als het shirt. Bovendien mag de hoofdbedekking niet aan het shirt vastzitten omdat het anders gevaar voor de spelers kan opleveren.
Dat laatste was in 2011 de reden om de shirts van het vrouwenteam van de Iraanse voetbalbond te verbieden. De FIFA staat vrouwelijke voetballers toe een hoofddoek te dragen tot aan de haarlijn, maar deze mag de nek niet bedekken.
Maar toen de Iraanse voetbalbond twee jaar geleden vlak voor een kwalificatiewedstrijd voor de Olympische Spelen een nieuw shirt “uit een stuk” voor het vrouwenteam introduceerde, waarbij de hoofddoek vastzat aan het shirt, stak de FIFA daar uit veiligheidsoverwegingen een stokje voor. De wedstrijd tegen Jordanië werd afgelast. Zie op de foto hierboven het door de FIFA afgekeurde “tracksuit” van het Iraanse vrouwenvoetbalteam.
Het wachten is op de eerste Nederlandse voetballers die in onze professionele competities met hoofdbedekking de velden betreden.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.