(Algemeen Dagblad, 22 januari 2013)
Fastfoodketen McDonald’s zal een groep moslims in de Amerikaanse plaats Dearborn, bij Detroit, 700.000 dollar (ruim 500.000 euro) schadevergoeding betalen omdat een van zijn restaurants normale producten had verkocht als halal. McDonald’s liet maandag weten daarvoor weliswaar geen aansprakelijkheid te aanvaarden, maar een schikking in het belang van het bedrijf te achten.
Halal voedsel is bereid volgens de voorschriften van de islam. Zo mogen de producten geen varkensvlees bevatten en moet de naam van God worden aangeroepen wanneer een dier wordt geslacht dat bedoeld is voor consumptie.
EtnoMarketing.NL voegt hieraan toe dat de les die hieruit kan worden getrokken is dat eerlijkheid en duidelijkheid het allerbelangrijkst is. We zien dat in Nederland ook bij KFC. Op de website van Kentucky Fried Chicken was tot en met eind 2012 te lezen dat de fastfoodketen hun kipproducten inkocht van halal gecertificeerde slachterijen. Daaruit trokken veel klanten van KFC de conclusie dat alle producten halal gecertificeerd waren, hoewel KFC dat nadrukkelijk niet zei. Immers, een halal gecertificeerde slachterij kan zowel halal als niet-halal geslachte producten leveren. Het gevolg was dat er met name binnen de Marokkaanse gemeenschap geregeld vragen naar voor en kwamen of KFC-producten nu wel of niet halal waren.
Pas in 2013 maakt KFC aan alle onduidelijkheid een eind, met de volgende mededeling op hun website: “De nieuwe en huidige kipleveranciers van KFC zullen niet langer halal gecertificeerd zijn. Vanaf 1 januari 2013 verkoopt geen van de KFC restaurants in Nederland daarom nog kip van halal gecertificeerde leveranciers.”
Het argument dat KFC daarbij gebruikt. is dat het aantal KFC restaurants zodanig is gegroeid, dat het bedrijf niet meer in staat is alleen maar halal gecertificeerde kipproducten te leveren.
De vraag is echter of KFC zo ver had moeten gaan, of dat ze in het verleden en nu eerlijk had kunnen aangeven dat ze waar mogelijk halal gecertificeerde kipproducten inkoopt, maar dat ze halal niet kan garanderen. Veel mensen begrijpen dat, en veel consumenten met een islamitische achtergrond eten ook kipproducten die niet halal zijn, maar waarderen het wanneer je je best doet deze wel halal te laten zijn.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.