Verschillende media leggen de accenten wat zwaarder op de negatieve dan op de positieve ontwikkelingen die het Social en Cultureel Planbureau gisteren in haar jaarapport integratie presenteerde.
Die positieve ontwikkelingen betrefen vooral het stijgende opleidingsniveau van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Caribische jongeren. Hoewel deze jongeren nog steeds een onderwijsachterstand hebben, lopen ze deze wel snel in. De instroom in het hoger onderwijs onder Marokkaanse en Turkse Nederlanders van de tweede generatie steeg van 20 procent in 1995 tot 40 procent in 2010. Het opleidingsniveau van deze vier groepen stijgt sneller dan dat van autochtone Nederlanders.
Dat allochtone Nederlanders vaker worden verdacht van een misdrijf – waarbij Marokkaanse en Caribische jongeren eruit springen – of het slechter doen op de arbeidsmarkt, wordt bijvoorbeeld niet helemaal verklaard door hun lagere opleidingsniveau. Vermoedelijk spelen ook zaken als discriminatie en de mate van sociale controle binnen de eigen groep mee.
Overigens is het van belang om ons te realiseren dat ook 25% van de autochtone jongens tussen 12 en 23 jaar wel eens door de politie is opgepakt. Dat de percentages van Marokkaanse en Caribische jongens in dezelfde leeftijdscategorie respectievelijk 65% en 55% zijn, is weliswaar onaanvaardbaar hoog, maar zal zeker ook mede worden verklaard door het gegeven dat Marokkaanse en Caribische jongens vanwege hun afkomst eerder worden opgepakt dan autochtone jongens.
En het in aanraking komen met politie of justitie betekent niet noodzakelijkerwijs een veroordeling.
Lees hier uitgebreide informatie
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.