Naar aanleiding van de BBC themamaand “Mixed-Race Britain”, berichten verschillende Engelse media de laatste weken over de snel groeiende groep Engelsen met een gemengde afkomst.
Sinds 2001 kunnen burgers in de Britse bevolkingscensus ook aangeven of ze zichzelf kwalificeren als mixed-race. Op basis daarvan kan worden vastgesteld dat ongeveer 10% van de kinderen in het Verenigd Koninkrijk opgroeit in gezinnen die zichzelf als mixed-race omschrijven.
Verder blijkt hieruit dat mixed-race inmiddels de snelst groeiende ethnic minority groep in het Verenigd Koninkrijk is.
De vraag die zich opwerpt is: hoe zit dat in Nederland? Het vervelende is: in onze obsessie voor Marokkanen, Turken, Antillianen en andere groepen allochtone Nederlanders, slaan we de zonder enige twijfel zeer omvange groep gemixte Nederlanders volledig over.
Wat we weten is het volgende: volgens het CBS zijn er in 2011 een kleine miljoen mensen met 1 ouder die in het buitenland is geboren en een andere ouder die in Nederland is geboren. Op zich zegt dit cijfer uiteraard nog niets over de vraag of iemand een gemengde afkomst heeft. Immers, kinderen van een Turkse Nederlander die met een Turkse Turk is getrouwd, vallen hier ook onder.
Aan de andere kant, het aantal kinderen met ouders van verschillende afkomst die allebei in Nederland zijn geboren, neemt hand over hand toe. En deze kinderen zijn niet in bovenstaande CBS-cijfers opgenomen, omdat ze worden beschouwd als derde generatie (= autochtoon).
Zou het kunnen dat de grootste “allochtone” bevolkingsgroep in Nederland “mixed-race” is?
En wat betekent dit dan voor het door sommige politici betoogde mislukken van de multiculturele samenleving? Want als nu al een substantieel aantal Nederlanders mixed-race is, hoe ziet de Nederlandse bevolking er dan over 100 jaar uit? En hoe mislukt is die Nederlandse multiculturele samenleving dan?
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.